Това се случва благодарение на серия от репортажи на Нова телевизия...

Инспекторатът към Здравното министерство започва проверка в детската педиатрична болница в София след серия репортажи на Нова телевизия. В тях ви показахме как лекар поставя тежки диагнози на здрави деца и им дава лекарства с изтекъл срок на годност, срещу което родителите са принудени да плащат като за частен преглед.

Д-р Живка Лехчанска беше дисциплинарно уволнена, но здравната инспекция ще проверява дали само тя е участвала в схемата и дали това не е практика в здравното заведение.

Бившият председател на етичната лекарска комисия проф. Милан Миланов коментира, че подобни диагнози, поставяни на здраво дете, са престъпни.

Софийската комисия по лекарска етика ще се самосезира заради поведението на д-р Лехчанска, обяви проф. Миланов.

Според него, най-тежкото провинение на лекарката не е взимането на пари под масата и продаването на лекарство с изтекъл срок на годност, а диагнозите, които чуват родителите.  Възможните наказания, които може да постанови етичната комисия са парична санкция, порицание и отнемане на лекарските права.

Показахме ви и още една практика, която проф. Миланов обясни, че е често срещана. Лекарите изпращат пациентите си за лекарства в точно определена аптека.

От Здравното министерство призовават пациентите да подават всички сигнали за нередности, на които попадат, на денонощните горещи телефони. Анонимността им е гарантирана.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.