Втори ден се обсъжда Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество...

Втори ден депутатите обсъждат Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество. Текстовете се гледат на второ четене, а народните избраници са стигнали едва до 12-ти член. Часове наред те спориха има ли място сред юридическите норми "чувството за справедливост", както е записано в закона.

„Този закон не е справедлив, неговите разпоредби не са справедливи. Затова не можем да очакваме от съда справедливи решения. Махнете този текст. Няма такова чувство за справедливост, няма такава справедливост", каза Мая Манолова, депутат от „Коалиция за България".

„Бихте ли ми казали мярката за нивото и степента на чувството. Как ще измерите чувството на справедливост в този закон и как ще го вържете това с наказателното право. Пренесете чувството и в наказателното право и в наказателния процес и не си представям какво ще се случи", каза независимият депутат Георги Терзийски.

„От древни времена, правото е изкуство за доброто и справедливото. И мисля, че е ясно какво означава справедливост. Не зная дали смятаме, че е справедливо средствата, генерирани от трафик на наркотици, например, да бъдат отново връщани към този тип търговия", каза Министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Щели сме да възстановим чувството за справедливост. Знаете ли кой е най-лъскавия дразнител на чувството за справедливост на хората в центъра на София? Паркингът на Народното събрание, уважаеми дами и господа", беше мнението на Михаил Миков от левицата.

„Този закон трябва да подгони всички, които са работили в годините за сивата икономика, за да не питате вие от БСП защо са ниски пенсиите, защо няма за здравеопазване пари, защо няма за образование пари. Няма да има, докато сивият сектор е толкова голям", каза председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

Темата продължава утре в „Здравей, България" с Анастас Анастасов и Мая Манолова.