На Международния ден на джаза се срещахме с изпълниеталката...

 

Мирослава Кацарова е на сцената повече от десет години. Истинските ценители на джаза познават добре името й, въпреки че певицата винаги много внимателно е избирала къде и как да представи музиката си. 12 години след като издава първия си албум „Бяло в бяло" е на път да издаде втори „Завръщане на Юг", а дългото време между двата си проекта обяснява с това, че каквото трябва да се случи, ще се случи, когато трябва.

 

Въпреки годините между двата й албума Мирослава Кацарова високо цени възможността да си позволи тази пауза. Използвала я е в търсене на вдъхновение и на нови гледни точки. „Това е може би най-важното за мен  - да откривам новата музика, да откривам новите книги, новите хора, нови събитията около мен, които ме предизвикват и променят също така." , сподели Мирослава.

 

По образование певицата е богослов и въпреки че за мнозина преминаването от религията към една от най-свободните по начин на изразяване музики би бил учудващ, Мирослава не съжалява за времето си в Богословския факултет:

 

Преди да се разделим, говорим с Мирослава за джаза в България. През последните 10-15 години не само тук се наблюдава тенденцията, той все по-често се смесва с новите течения в музиката. Затова все повече хора припознават себе си в тази нова музика, която макар и да наричат джаз, не винаги е точно това.

 

 Репортер: Марина Цекова