Медикаментът може да се приема и от здрави хора, изложени на по-висок риск от заразяване със СПИН...

Американски учени за първи път одобриха лекарство за предпазване от ХИВ инфекция, което да се пие от здрави хора, изложени на по-висок риск от заразяване със СПИН.

 

Американски здравни експерти одобриха хапчето "Truvada", което да се използва от хора, изложени на риск от заразяване с вируса.

 

Някои здравни специалисти са се противопоставили на одобряването на лекарството от здрави хора. Според други този ход може да окаже важна роля в борбата срещи ХИВ/СПИН.

 

"Truvada" вече е одобрен медикамент за хора, които са ХИВ-позитивни и се приема заедно със съществуващите антиретровирусни лекарства.

 

Проучвания от 2010 г. показват, че таблетките, направени от базираната в Калифорния "Gilead Sciences", намаляват риска от ХИВ зараза при здрави хомосексуални или хетеросексуални двойки с 44 до 73 %.

 

Основната превенция срещу заразяване с ХИВ и други полово предаване болести е обезопасен сексуален контакт.

 

Последните статистически данни показват, че в България най-много са ХИВ-позитивните на възраст между 18 и 30 години. Наблюдава се също така, че възрастовата граница на ХИВ-позитивните българи расте.

 

В момента регистрираните ХИВ-позитивни у нас са над 1400 души, но според здравните власти реалният им брой надхвърля 4 хиляди.