Ще издържат ли жилищата ни на следващо силно земетресение и какво трябва да имаме предвид?

Нашите сгради са сигурни, тъй като нашите норми за проектиране са доста добри, проектантите са добри и строителите, независимо от съмнението, също", гарантира Петър Диков - главен архитект на София, по време на гостуването си в „Здравей, България".

Той допълни, че не е изненадан от резултата след земетресението и че сградите ни биха издържали и на земетресение със сила 7,5 по Рихтер.

Що се касае до комините и парапетите, например, Петър Диков поясни, че те са отговорност на собствениците. Освен това, те подлежат на текущ контрол и ремонт при проблеми.

„Наистина, ако имаше пешеходци по тротоарите, и земетресението беше станало през светлата част на деня, нищо чудно да имаше и жертви", коментира архитектът във връзка с нападалите тухли и керемиди по тротоарите.

На живо от кв. „Надежда", където имаше щети по един от блоковете, се включи репортерът на „Здравей, България" – Вероника Димитрова.

Строителният инженер Николай Въжаров обясни какви са щетите по 16-етажния блок. Той допълни, че що се касае до предотвратяването на подобни случаи, трябва да бъдат проверени всички заварки на панелните блокове в България.

В отговор, главният архитект беше категоричен, че в конкретния случай риск за конструкцията на блока не съществува.

Петър Диков заяви, че от вчера работят екипи от преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия и инженер конструктори. Те професионално ще дадат оценка на щетите, за да могат да бъдат взети мерки, ако някъде има конструктивен проблем.

Какво заяви още главният архитект Петър Диков за „Здравей, България" – вижте във видеото.