Те възнамеряват да блокират "Орлов мост" след 19:30 часа...

 

Природозащитници ще излязат отново на протест срещу приетите промени в Закона за горите. Те възнамеряват да блокират "Орлов мост" след седем и половина довечера, така както направиха и снощи. Недоволството е провокирано от решението на парламента - лифтове, ски писти и влекове да могат да се строят в горите, без да се налага промяна на статута на земята. Правото за строителство ще се печели на търг.

 

Протестиращите настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетите поправки. Те ще потърсят съдействие и от омбудсмана Константин Пенчев по отношение на текстовете, които според тях противоречат на Конституцията. 

 

По време на вчерашния протест полицията задържа 14 души. Всички вече са на свобода. На някои от участниците в протеста са наложени глоби между 500 и 1000 лева. За предстоящия протест днес във Фейсбук участие вече са потвърдили над две хиляди души. 

 

„Синята коалиция", БСП и "Атака" също настояват президентът Плевнелиев да наложи вето на приетите поправки в Закона за горите. В противен случай, от "Коалиция за България" обявиха, че ще сезират Конституционния съд и европейските институции. 

 

В 15-дневен срок държавният глава може да върне закона в парламента за повторно обсъждане и гласуване. Дали ще се възползва от правото си – гледайте във видеото отговора на Росен Плевнелиев пред „Новините на Нова"

 

Острата размяна на реплики между депутатите по спорните поправки в Закона за горите продължи и тази сутрин в "Здравей България".