Уволняват полицаи, които посягат на протестиращи срещу поправките...

Ако протестиращите срещу промените в Закона за горите аргументират убедително позицията си, правителството е склонно да направи крачка назад в своята. Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на „Здравей, България" в петък сутрин.

Той покани младите хора, които вече два дни блокират кръстовището на Орлов мост в центъра на София с искане законът да бъде спрян, да отидат в парламента и да разговарят с депутатите, които са го изготвили. Именно по време на тази среща природозащитниците щели да имат възможност да защитят тезите си, увери Борисов.

Той призова демонстрантите да провеждат протести някъде другаде в столицата – пред Народното събрание или Министерския съвет, например, но да не пречат на натоварения трафик на Орлов мост.

Премиерът каза още, че неколкократно е разговарял с шефовете на униформените, които охраняват демонстрациите и е наредил да не се оказва никакво насилие над гражданите.

„Полицай, който посегне на протестиращ, ще бъде незабавно уволнен", категоричен бе министър-председателят.

Той за пореден път отрече твърденията, че Законът за горите е лобистки. И подчерта, че дори да се реализират всички замислени проекти за изграждане на ски-съоръжения, то пистите ще бъдат с обща дължина около 100 км. Освен това, за всяко отсечено в хода на строителните дейности дърво щели да се засаждат 10 нови.

„По данни на Евростат България е една от двете страни в Европа, където площта на горите се увеличава през последните години", каза още Борисов.

Той подчерта, че при всяко свое действие, свързано със строителство, е съобразено с екологичните норми.

„С археолозите събираме всяко камъче по магистралите, с еколозите местихме кокичета, забавихме „Хемус" заради щъркелово гнездо", припомни Борисов.

За съдебната власт

„Аз съм против старият Висш съдебен съвет (ВСС) да избира новия главен прокурор, както и против това членовете му да си раздават бонуси", заяви министър-председателят по повод приети от НС текстове от Закона за съдебната власт.

Борисов разкри още, че одобрените от депутатите изменения се различават от онези, които са минали през Министерския съвет.

„Ако президентът Плевнелиев наложи вето, ще внесем нови поправки", допълни премиерът.

Той каза още, че според новия закон, съставът на следващото правителство на съдебната власт ще бъде избран чрез пряк вот. Ако обаче Еврокомисията настоява това да се случи още сега, то така щяло да стане.

„Министрите Цветанов и Ковачева ще обяснят в Брюксел, че така рискуваме да не се избере ВСС или главен прокурор", коментира Борисов.

Той отново отрече твърденията, че настоящият ВСС е удобен на ГЕРБ.

За взривовете край Петолъчката

Премиерът застана зад думите си, изречени след взривовете в Челопечене преди години, когато заяви, че там експлодирала компетентността на управлението на Тройната коалиция.

„И сега е така - щом има човешки грешки, значи има некомпетентност", коментира Борисов.

Той съобщи, че е поръчал на ДАНС да му изготвят доклад, в който да опишат целия процес на обезвреждане на боеприпаси, за да може да се види какво точно е довело до фаталните за трима работници взривове край село Лозенец.

За проблемите във волейбола

„В момента и Стойчев, и Лазаров не са прави, защото и двамата трябваше да проявят разбиране", заяви Борисов по повод оттеглянето на треньора на националния ни отбор по волейбол заради скандалите му с ръководството на федерацията.

Премиерът подчерта, че участието на тима в квалификациите и предстоящия шампионат в Лондон е струвало много пари.

„Така че да се стегнат и да играят", заръча Борисов.

Той разкри още, че във волейболната федерация тече проверка за финансови нарушения, за които сигнализирал Радостин Стойчев.

Цялото интервю с Бойко Борисов гледайте във видеото.