Те ще бъдат извършени до края на седмицата...

 

До края на седмицата ще има смени в борда на директорите в "Пирогов", съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Тя поясни, че ще бъдат отстранени онези членове, които са бивши представители на ведомството и вече нямат трудови и служебни правоотношения с института за спешна помощ.

 

Промените идват като следствие от доклада на Инспектората на министерството за одит на болницата. Атанасова каза още, че документът вече е изготвен и предаден в НАП, Инспекцията по труда, Агенцията за държавен финансов контрол и прокуратурата. Връчен е и на изпълнителния директор на лечебното заведение Димитър Раденовски.

 

„Дадени са препоръки, предложения и констатации за всички пропуски и нередности, в рамките на един месец, съгласно закона", поясни Атанасова.

 

Тя добави, че няма за цел да злепоставя лекарите от "Пирогов".

 

„Винаги съм казвала, че "Пирогов" е стандарт за качество в спешната медицина. Съвсем различна обаче е ситуацията с финансовата дисциплина", уточни министърът.

 

В момента текат няколко проверки от страна на министерството и на Националната здравноосигурителна каса. Две от тях са в Педиатричната болница и в областната болница във Видин.

 

По думите на Атанасова всички лечебни заведения, които са 100% държавна собственост, ще бъдат следени за това дали спазват финансова дисциплина.