Шестокласникът Константин Гаров жъне големи успехи и във водната топка...

Българин от Бургас е най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал „Золотое руно", който се проведе от 4 до 12 юни в Абхазия.

В продължилата шест дни надпревара, Константин Гаров от Бургаската природо-математическа гимназия „Академик Никола Обрешков" впечатли журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика и се завърна в родината с първото място в своята група.

 

Форматът на състезанието е такъв, че след всеки състезателен ден се провежда аналитична част, в която се коментират задачите от деня и техните решения. Учениците, които имат въпроси и неясноти, могат да получат компетентен отговор.

 

„Най-трудно беше да доказвам задачите, защото журито задава въпроси по решението и, ако не отговориш, дори и решението ти да е вярно, може да не ти го признаят", обясни Константин.

 

Преподавателят по математика Ваня Стоянова разказа, че председателят на журито похвалил българския ученик за това, че бързо преодолял езиковата бариера като говорел на математически език.

 

Константин  решава по три часа задачи на ден. Освен математиката има и друго любимо занимание - водната топка. Там също жъне успехи – има един златен и два бронзови медала от републикански първенства.

 

Въпреки че вече е в лятна ваканция, шестокласникът, заедно с останалите членове на отбора по математика, се готвят за най-голямото математическо изпитание - предстоящото в края на юни Световно първенство в Тайван.

 

Репортер: Цеца Алексова