След кризата, присъединяването към еврозоната вече не е толкова удачно...

България е напълно готова за еврозоната. Според Европейската централна банка, страната ни е покрила всички критерии.

Удачно ли е обаче да се присъединим сега към еврото?

Икономисти смятат, членството в еврозоната вече не носи същия престиж, както преди кризата. Преди две години за еврото се смяташе, че е своеобразен клуб на богатите, но след проблемите в Гърция нещата вече не стоят така.

В търсене на отговора дали е добре да сме в еврозоната или не ще минем през задължителното преди и след кризата.

„Преди" - ползите бяха ясни и видими.

„Това беше тотално ръст на доверието. На практика, на една Гърция се гледаше като на Германия, т.е. възможност икономиката да загърби проблемите, които така или иначе са там, но някак си еврозоната ги прикриваше", на мнение е Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„След" - част от плюсовете вече ги няма.

И светът, и пазарите разбраха, че страните в Еврозоната са различни.

„Но все пак примерът на Естония показа, че когато една държава влезе в еврозоната и е стабилна, това допълнително може да бутне икономиката й да се възстанови по-бързо и да расте", разясни икономистът Петър Ганев.

Според него, ако членството в еврозоната успее да стимулира икономиката, това означава добра новина за българина.

Какви обаче са рисковете при въвеждане на еврото у нас, освен традиционното притеснение, че може да се стигне до повишаване на инфлацията, заради закръглянето на цените?

„Ако членството в еврозоната означава поемане на допълнителна тежест за българския данъкоплатец - да поема дълговете на други закъсали страни - това е лоша новина за българите', коментира още Ганев.

Към минусите трябва да бъдат причислени и евентуалното уеднаквяване на финансовите и данъчните политики за различните страни в еврозоната, допълни икономистът, като поясни: „Просто защото няма как дадена данъчна мярка са сработи по един и същи начин и в Германия, и у нас."

Репортер: Нели Тодорова