Специалистите съветват как да се предпазваме в жегите...

22 юни беше най-горещият ден за тази седмица. Максималните температури варираха на места около и над 35 градуса.

Към 15 ч. следобед от БАН отбелязаха 12 температурни рекорда. Най-горещо бе в Ловеч и Плевен - 35,7 градуса. Само с две десети разлика на второ място в жегите остана Велико Търново. Живакът в Силистра също мина 35 градуса. В Добрич и Сливен също не помнят толкова горещ 22 юни - до 34 градуса.

Според прогнозата за времето в събота ще остане горещо, но в неделя, както и другата седмица, ще има промяна - валежи, вятър и доста по-ниски температури.

Какви съвети дават лекарите, за да се спасим в жегите? 

Всеки ден в традиционно най-горещия регион – Благоевградския, на места температурите надхвърлят 35 градуса. Най-горещо е в градовете Петрич и Сандански.
 
С повишаване на температурите работата на работещите в спешните центрове в региона също нараства. Всеки ден там постъпват десетки хора със симптоми на прегряване.

Първите симптоми за това са световъртеж, главоболие, гадене, впоследствие може да се появи дори повръщане, сърцебиене, изпотяване, напомня д-р Анатоли Тачов от спешния център в Благоевград. Той предупреждава, че ако човек не застане на по-хладно или на сянка и не започне да приема повече течности, може да се стигне до по-сериозни нарушения като гърчове, мускулни крампи, включително загуба на съзнание.

Специалистите предупреждават, че най-уязвими от жегите са възрастните хора и децата.

Заради високите температури има и въведена забрана за движение на камионите над 20 тона. Тя, обаче не важи за превозващите храни.


Вижте повече във видеото.


Репоретер: Екатерина Николова