След упреците на доброволци срещу организацията по гасенето на Витоша, вижте гледната точка на огнеборците...

 

 

Към момента пожарът на Витоша е под контрол, но ще продължи да пуши още известно време, казаха гостите в „Часът на Милен Цветков" – двама пожарникари. 

 

Пожарът не е бил спрян в началото, защото територията е труднодостъпна и вятърът е променял посоката на пламъците. Това каза комисар Първан Секиранов, началник на Шеста районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – София. По думите му сигналът е бил получен за пожар на територията на „Бистришко бранище", което представлява голяма площ земя. 

 

„Не можем точно да локализираме, ние го виждаме, а самото достигане до там... Това не е туристически парк, за да минем по алейката и да отидем да го загасим", каза още комисар Секиранов.  

 

Комисар Васил Ангелов, началник на Четвърта районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – София, обясни за трудностите, през които минава хеликоптерът, за да изсипе вода на точното място в началото на пожара.

 

„Така че първите ефекти от пускането на тази вода, явно са били минимални", каза още Ангелов и допълни, че службите не са могли да продължат дейността си в първия ден поради настъпването на вечерта. 

 

„Смятате, че нас не ни боли? Аз не съм се прибирал от неделя в къщи", сподели комисар Секиранов, уточнявайки как се сменят дежурствата на пожарникарите на Витоша, предвид това, че и в София трябва да останат огнеборци, за да осигурят пожарната безопасност в града. 

 

„Няма да гадаем, ще има следствие, явно ще се разследва цялата история", допълни комисар Ангелов. 

 

Анализ от огнеборците на поредицата от снимки, на които се вижда как се разраства пожара, както детайли за организацията на доброволци и пожарникари – вижте във видеото.