Опасенията касаят лечение на анемия при пациенти с бъбречна недостатъчност...


За пореден път бъбречно болните са изправени пред риска да останат без животоспасяващи лекарства.

„Проблемът към настоящия момент е влизането на нов продукт, който е напълно неизвестен на нашия пазар и на нашата клинична практика досега. Той е значително по-евтин – в пъти, поради което разликата е невъзможно да се поеме единствено от фармацевтичните компании и това ще рефлектира върху пациентите", заяви за „Здравей, България" проф. Емил Паскалев – началник на клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска".

Докторът обясни, че принципът на работа на НЗОК е, че тя заплаща изцяло само най-евтиния продукт в дадена група. Когато влезе нов продукт, който е с по-ниска цена, всички медикаменти в групата трябва да се реферират към най-евтиния. Ако има разлика, то тя трябва да се поеме по някакъв начин.

„Вариант е да си поемат самите пациенти или както е негласната практика досега - при много малка разлика между цените фармацевтичните фирми да поемат върху себе си тази минимална разлика", допълни проф. Паскалев.

Разликата се изчислява на около 100 лева месечно, а лечението продължава с години. Лекарството е важно за около 5000 пациенти.

Проф. Паскалев е на мнение, че това ще доведе автоматично до смяна на лечението на всички пациенти, които досега са ползвали други медикаменти:

„Това означава, че всички ще се лекуват с един и същ медикамент - най-евтиния, и това ще се осъществи принудително по административен път, което противоречи на всякакви принципи на лечение в клиничната практика".

Димка, която е бъбречно трансплантирана от 14 години, обясни, че при смяна на едно лекарство с друго се получават сътресения заради прекалената употреба на други лекарства:

„Всичко се разбутва. Резултатите ни също. Аз не мисля, че трябва да си правят експерименти с нас, след като преценяват лекарите, че могат да ни лекуват с дадено лекарство, което е подходящо за нас."

С това обаче опасенията на лекари и пациенти не се изчерпват. Гледайте повече във видеото.

Репортер:  Нина Димитрова