60 милиона лева за Панагюрище и близо 40 за прилежащите села - за да може хората да имат вода

Молитва за дъжд е единственото спасение за жителите на панагюрското село Попинци. В последните години повечето населени места в региона живеят в състояние на постоянен воден режим.

За хората в селото борбата с безводието е равна на борбата за съществуване. Вода няма и в повечето населени места наоколо,  включително и в Панагюрище, където преди дни, кметът забрани питейната вода да се използва за миене и поливане. Навсякъде, където има извори, те са негодни за пиене, за това и хората търсят възможности – да се оправят кой както може.

„Има алтернативен източник - Боров дол, и се надявам, че водата ако се окаже годна за питейни нужди, ако се изгради един резервоар на подходящото място ще бъде разрешен проблема с водоснабдяването”, каза Нона Загорска, кмет на село Попинци.

За това от общината са получили доброволно дарение. Общо сумите, които са необходими за кардинално разрешение на проблема, са 60 милиона за Панагюрище и близо 40 за прилежащите села.

Към настоящия момент в населени места на 12 области на страната е обявен режим на водата, тежко е положението и в 40 села. Почти навсякъде до по-високите части вода не достига, като причините за това са няколко: намаленият дебит на язовирите, заради високите температури, както и течовете по водопреносната мрежа.

Репортер: Иван Черкезов