През Стандард Чартърд са минали 250 млрд. долара в продължение на 10 години

Британска банка ще плати глоба от 340 млн. щатски долара за това, че е обслужвала Иран в противоречие с международните санкции срещу азиатската държава. Парите ще бъдат платени на банковия регулатор в щата Ню Йорк, който разкри, че за 10 години през банката са минали стотици милиарди ирански пари.

 

Обвиненията срещу Стандард Чартърд трябваше да влязат в съда тази сряда, 15 август, но след постигнатото споразумение между банката и властите дело няма да има.

 

На 6 август банковият регулатор на щат Ню Йорк изненадващо обяви, че британската банка е прикривала незаконно обслужване на ирански сметки в продължение на 10 години. Според властите за този период чрез 60 хиляди тайни транзакции през Стандард Чартърд са минали 250 млрд. долара. Британският клон на банката тайно приемал огромни суми от иранците, американският клон пращал същите суми на европейски банки. Парите отивали в различни европейски компании, които произвеждали стоки или извършвали услуги за ислямската република. Накрая на целия процес Стандард Чатърд заличавали иранското участие в паричните преводи.

 

Според анализатори на банковия сектор глобата от 340 млн. е сериозна, но далеч по-малка от това, което можеше да се очаква, ако обвиненията на банковия регулатор бяха доказани, дори частично, в съдебно дело.