Това заяви здравният министър Десислава Атанасова в "Здравей, България"

„Има шанс да бъде намалено ДДС-то за лекарствата. Ще продължа да настроявам да има диференцирана ставка, защото това е жизнено важно за всички, които имат нужда от лекарствени продукти”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър Десислава Атанасова.

 

Въпреки категоричното становище на финансовия министър Симеон Дянков, че намаление на ДДС няма да има в нито едно министерство, от здравното ведомство са категорични, че няма да се откажат от идеята си.

 

Тъй като все още се подготвят разчетите на следващата финансова година, от ведомството ще настояват за намаляване на данъка. Атанасова добави, че предстои и промяна в самия закон за ДДС.

 

От здравното министерство обясниха, че цялостната политика, която провеждат, цели намаляване на цените на медикаментите. В тази връзка са направени и редица предложения за нормативни промени. Очаква се предложението за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да бъде разгледана на първото извънредно заседание на Народното събрание след лятната ваканция на депутатите. Факт са вече корекциите в Закона за здравното осигуряване. Това, което предстои, е разглеждане на наредбата за цени и реимбурсиране от Министерския съвет.

 

„Постоянното действие на комисията по цени и реимбурсиране и служебните проверки водят действително до намаляване на цените”, заяви министър Атанасова. Като пример тя посочи някои лекарства, използвани за онкологични заболявания, които са със сериозен спад.

 

От ведомството предлагат комисията да стане национален орган, който да прави проверките вече на всеки шест месеца, а не на една година, както е до момента.

 

„Видно е, че когато администрацията работи, има реално отражение върху лекарствата”, допълни Атанасова.

 

Относно предложението на Здравната каса за 30-процентните спешни случаи в болниците, министърът заяви, че такова изискване е заложено и в стандарта по спешна медицина. Атанасова заложи на изслушването на всички позиции, докато тече периодът на обществено обсъждане на предложението, „така че в крайна сметка методиката да бъде консенсусна и да бъде едно добро решение”.

 

В студиото на сутрешния блок министърът представи за първи път картата за настоящото изпълнение на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. На нея може да се види разпределението на комплексните онкологични центрове в страната.

 

Целия разговор със здравния министър гледайте във видеото.