По данни от 2010 и 2011 г. трудовата заболяваемост и злополуки са се увеличили на 100%, допълниха те

В пожарната липсва изключително човешкия ресурс. Пожарният екип се е довел до положението на автомобил в полицията – един пожарникар и един водач на автомобила. От 20 години не е закупувана и никаква техника. Това заявиха в студиото на "Здравей, България" от националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”.
 

От синдиката обясниха, че един спасителен екип трябва да се състои от четирима пожарникари, един водач на колата и началник. „Всяка едно правителство, което идваше на власт се опита да експериментира с пожарната”, допълниха огнеборците. Това е довело до напускане на системата на много от дългогодишните й служители, след което не е имало назначения, обясниха още те. Фактор вече е и липсата на финанси, която не позволява влизането на нови хора.

 

Щатът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е 8368 души. От тях близо 5 000 са оперативен състав. „Никъде в света няма да видите пожарен автомобил да излезе с двама, а дори имаме районни служби, където излиза един пожарен автомобил с един пожарникар”, коментираха още от „Огнеборец”.

 

Единствената подмяна на техника в пожарната е станала през 2006 г., когато по програма „ФАР” са били закупени 36 автомобила и друго 18, финансирани с бюджетни средства. Над 92% от автопарка е покрил и двата показателя за време на експлоатация и пробег, заявиха пожарникарите. Повечето автомобили са на 25-30 години, а има и такива, които са по-стари.

 

Шланговете, с които се погасяват пожарите, по изисквания трябва да бъдат 20 м. Оказа се обаче, че пожарникарите работят с множество по-малки, които правят сами, като разделят големите.

 

„При гасенето се справяме добре, само защото българският пожарникар е изключителен професионалист и изключително добре обучен”, заявиха от националния синдикат.

 

По данни от 2010 и 2011 г. трудовата заболяваемост и злополуки са се увеличили на 100%, коментира зам.-председателят на синдиката Венцислав Станков. Заради този проблем преговорите с вътрешното министерство не свършват, за да могат служителите да бъдат обезпечени с предпазни средства, отговарящи на изискванията. Все още обаче няма отговор и от самия премиер Борисов, до който са изпратени вече четири официални писма за среща.

 

За пореден път огнеборците коментира, че недобронамерени действия на хората са причина за разпалване на много от огнищата. Допълнителен фактор са и горещините.

 

„Даваме всичко от себе си. Благодарим на хората, които ни оказват съдействие и ни помагат в потушаването на пожарите”, споделиха от синдиката на пожарникарите.

 

Цялото интервю гледайте във видеото.