За това настоя премиерът Бойко Борисов...

Народното събрание създаде постоянна парламентарна комисия, която да наблюдава дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Въпреки възраженията на опозицията, с гласовете основно на депутатите от ГЕРБ, контролният орган бе основан, както по-рано поиска и премиерът Бойко Борисов.

 
Повод за това настояване станаха критиките към работата на енергийния регулатор след последния скок на цената на тока с 13% през юли.
 
Депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров се обяви против създаването на комисията. Той заяви, че ако управляващите наистина искат парламентарен контрол върху дейността на ДКЕВР, то те трябва да променят закона, така че НС да получи правото да избира членовете й.
 
Народният представител от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по икономика и енергетика напомни, че ДКЕВР е била обвинена в непубличност, в непрозрачност, в зависимост.
 
„За да пресечем тези политически спекулации, ние предлагаме една обективна комисия, която да наблюдава дейността, да може чисто политически и експертно да се обсъждат решенията на ДКЕВР. Нека да видим как тя ги взема тези решения”, коментира Червенкондев.
 
В състава на новата комисия ще влязат по един представител от всяка парламентарна група и един независим депутат.