Според независимия депутат това е „пин-код към грандиозна корупция, която няма аналог”

Независимият вече депутат Яне Янев се намеси в СПИН-скандала, който от седмици тресе БСП. Той поиска да се създаде парламентарна комисия, която да разследва какво се крие зад твърдението на червения народен представител Антон Кутев, че общото на социализма със СПИН-а е, че и двете се предават по наследство и по полов път.

 

Янев все още не е решил какъв точно трябва да е предметът на дейност на комисията, която предлага да бъде създадена, но скоро щял да го формулира и  предложи на колегите си в пленарната зала.

 

„Скандалът е пин-код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход. Тук има вплетени огромни интереси, свързани с външна търговия, с търговия на оръжие, с енергетика, „Булгартабак", държавния резерв”, заяви депутатът.

 

Янев поиска комисията да проверява хора, които са били във властта, прокурори, съдии и политици от ляво и дясно в периода от 2005 г. до сега. Инициативата на независиямия депутат заинтригува управляващите и те обявиха, че ще решат дали да подкрепят искането му във вторник.

 

Междувременно депутатите отхвърлиха ограничението бивши сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководни постове.

 

Под прицела на Янев се оказа червената депутатка Корнелия Нинова. Тя първа разкритикува съпартиеца си Антон Кутев за аналогията му между СПИН-а и социализма. Янев цитира последващия отговор на Кутев към Нинова: „Не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса, които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилищата”.

 

Според Нинова Янев и Кутев говорят за СРС-тата, които бяха тиражирани при отстраняването на Румен Овчаров от министерския пост. Съдът оправда участниците в скандала. Нинова е сигурна, че през последните три години е проверявана и от Цветан Цветанов.

 

Притесненията на Курумбашев бяха, че няма да информираме зрителите си за другия скандал в парламента.

 

Депутатите спориха за осми път за това трябва ли да има извънреден одит на Сметната палата в Центъра за градска мобилност в София, който да покаже къде отиват парите, събирани от синя зона. След като депутатите отхвърлиха искането, одит няма да има. 

 

По повод искания одит на Центъра за градска мобилност от Столичната община коментираха, че приветстват всякакви проверки. В компанията и в момента течал вътрешен одит. Годишният финансов отчет пък бил гледан през юли и бил одобрен от всички общински съветници.