Софийският апелативен съд оправда и всички, които са подсъдими по делото

Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички подсъдими по делото САПАРД. Те бяха обвинени за изпирането на 7 милиона и 500 хиляди евро от програмата. 

 
Апелативният съд оправда Николов и останалите петима подсъдими по делото за пране на пари. Съдия Калин Калпакчиев обясни, че събраните нови доказателства по делото показват, че не е установено подсъдимите да са извършвали престъпни финансови сделки. След назначените нови експертизи е установено, че тези преводи са извършени от други  лица.
 
В залата не присъства нито един от подсъдимите по делото. След заседанието обаче адвокатът на Марио Николов – Менко Менков определи решението на съда като успех за българското правосъдие.
 
Менков обясни и версията на Марио Николов за пътя, по който се стигнало до делото.  По думите на защитника всичко започнало от една докладна записка преди седем години, човекът, който я е пуснал вече е пенсионер.
 
Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС. 
 
Две години по-рано по делото за пране на пари Марио Николов получи 10 години затвор, а съпругата му Мариана - осем. Останалите от групата бяха осъдени на по шест години затвор. Всички те бяха глобени с по 30 хил. лева.
 
Мегапроцесът "САПАРД" започна преди шест години след сигнал на ОЛАФ за злоупотреби в страната. Състои се от две дела - за източване и пране на пари.
 
Според обвинението групата на Николов е представила стари машини за месопреработка като нови.
 
Делото за източване на пари е в застой, след като миналия месец беше върнато за доизясняване на факти, а осъдителните присъди по него отпаднаха.
 
Репортер: Мария Димитрова