Как да предпазим децата си от педофили и секс в интернет?

„Най-добрият начин да предпазим децата си от опасностите в интернет е да говорим с тях и да знаем какво правят те. Няма друга сила, която може да предпази детето в интернет. Ако преди опасностите бяха на улиците, то днес те са вкъщи”, обясни за „Здравей, България” Калин Каменов - председател на Държавната агенция за закрила на детето.

 

Когато родителите купуват компютър или лаптоп на детето си, трябва да бъдат много внимателни и да се замислят дали не трябва всъщност да вземат на детето нещо, с което да играе навън, допълни Калин Каменов.

Той заяви, че чрез специална безплатна програма родителите могат да контролират достъпа на своето дете в интернет. Тя може да бъде свалена от сайта на Българската линия за онлайн безопасност.

Зорница е на 10 години и използва интернет само с разрешението на нейните родители. Майка й Милена Златарова разказва, че позволява на дъщеря си да сърфира в интернет пространството само през ваканциите и то за не повече от час.

„Ползва предимно сайтове за момичешки игри, които сa проверен от нас и ползва сайт, в който си отбелязва прочетените книги. Общо взето това е нивото й на ползване на мрежата в момента”, обясни майката на Зорница.

Според Милена Зори е прекалено малка, за да използва социалните мрежи и за това се е постарала да обясни на дъщеря си какви опасности се крият в киберконтактите.

А 10-годишната Зори потвърди думите на майка си, като не скри, че не знае какво да прави, ако й се случи нещо нередно в интернет пространството.

„Още ме е страх да общувам с непознати хора, особено по интернет, просто ме е страх да не стане нещо, знам какви са опасностите в интернет, не ми харесват. Просто не искам да става така”, сподели Зорница.

За разлика от нея много нейни връстници вече са имали допир със социалните мрежи и чатове. Според майката на Зори контролът на децата в интернет до голяма степен е родителска отговорност.

Необходима ли е по-голяма строгост в закона и изтърпяват ли нужното наказание педофилите - гледайте във видеото.