От партията настояват в допитването да се реши дали да се прекрати членството ни в НАТО

Референдум две в едно поискаха от "Атака" на консултациите при президента. От партията настояват в допитването да бъде включен не само въпрос за бъдещето на АЕЦ „Белене”, но и за евентуално прекратяване на членството ни в НАТО.


Консултациите между държавния глава и политическите сили приключиха с днешната среща.


Преди два дни от ГЕРБ обявиха, че с нежелание подкрепят въпроса за референдум, зададен от БСП, а сините се обявиха против и напомниха, че ще искат Конституционният съд да се произнесе по казуса.


След консултациите при президента днес от "Атака" заявиха пълната си подкрепа питането да бъде същото, под което от БСП събраха над половин милион подписа, а именно – "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?".


Още в петък държавният глава обяви, че зададеният от БСП въпрос за референдума е некоректен.


Междувременно заради изострящите се отношения между Турция и Сирия, от "Атака" настояват и за допълнителен въпрос, който да реши бъдещето ни в НАТО.  


„Чух изявление на премиера отпреди ден, в което той казва: „Каквото ни нареди НАТО – това ще направим”. Ние от "Атака" сме против. Ние от "Атака" сме против, защото НАТО може да ни използва за пушечно месо или за разполагане на бази”, заяви председателят на "Атака" Волен Сидеров.


От партията искат и законодателни промени за провеждането на референдуми – да се намалят от 500 хиляди на 200 хиляди необходимите подписи за организиране на национално допитване, както и да няма ограничение за броя на гласуващите.


Според Сидеров, ако „референдумът се проведе по сегашния закон - той просто е безсмислен. Вероятно няма да излязат толкова хора, колкото са гласували на парламентарните избори – над 4 милиона. С двама по-малко – референдумът е недействителен. Абсолютна нелепост е това”, категоричен бе Волен Сидеров.


Подобни промени в петък поискаха и червените.


Повече информация по темата може да гледате във видеото.

 

Още за мнението на "Атака" по темата гледайте във вторник сутрин в "Здравей, България".


Репортер: Деница Суруджийска