Градоначалниците поискаха нов закон за местно самоуправление и повече средства

Голяма част от общините могат да загубят пари, спечелени по европейски програми. За това предупреди в Пловдив премиерът Бойко Борисов. На среща с кметовете той ги упрекна, че са мудни и трябва да ускорят темповете на работа. 

 
На годишната среща на общините градоначалниците поискаха нов закон за местно самоуправление и повече пари. Премиерът им отговори, че държавата ще им отпусне още 15 млн. лева за изравнителната субсидия в Бюджет 2013, както и че ще пренасочи  неусвоените средства от програмите за селските райони за изграждане и ремонт на общински пътища.
 
Борисов обаче не пропусна да скастри кметовете за това, че се бавят с усвояването на парите за закупуване на нова медицинска апаратура в общинските болници.
 
„Близо 160-170 милиона за общинските болници стоят и още не се използват за апаратура. Има големи градове, които повече от 9-10 месеца не обявяват конкурси, а хората чакат да бъдат лекувани. Парите стоят. Докато направите тръжните процедури и тръгнете да ги купувате, тя апаратурата ще остарее”, не скри раздразнението си министър-председателят.
 
Има риск парите по около 600 проекта да бъдат загубени. Става дума за над 1 млрд. лева.
 
На свой ред и президентът призова кметовете да не злоупотребяват с парите, които се отпускат от Европа.
 
Репортер: Благой Бекриев