Управляващите внесоха в парламента нов въпрос, в който проектът отпада

ГЕРБ изненада БСП и предложи свой вариант за това какъв трябва да бъде въпросът на референдума за АЕЦ „Белене”.

76 депутати от управляващото мнозинство вече депозираха в Народното събрание новата формулировка. От БСП коментираха, че така се прави опит да се прескочи конкретния проект за АЕЦ „Белене”.

Въпросът, с който левицата успя да събере над половин милион подписи, беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на атомна централа на площадката в Белене?”

Според ГЕРБ така зададен, въпросът крие манипулации. Затова днес от управляващото мнозинство внесоха своя редакция на въпроса за референдума, като обясниха, че именно техният въпрос е правилен.

Въпросът на ГЕРБ гласи: „Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.  

„Предложението на колегите от БСП е изключително манипулативно, съдържа в себе си два въпроса. Първият е за това дали да се развива атомната енергетика в България, вторият е за конкретен проект”, обясни заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

„Защо тези народни представители се сетиха, след като вече се произнесоха 750 хил. български граждани? Ясна е и втората цел от въпроса да отпадне идеята за строителство на атомна централа в Белене, което на практика обезсмисля самия референдум”, заяви „червената” депутатка Мая Манолова.

Другият спор, около който управляващите и левицата противопоставиха позиции, е свързан с терминологията.

„Навсякъде се говори за ядрена, не за атомна енергия. Няма такава дума и такъв термин, не знам откъде колегите юристи са го взели. Не знам какви атоми им плуват в главата”, коментира Фидосова.

„Ами, ако няма атом, няма ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува така на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат на някаква атомна централа”, отвърна Петър Димитров от Коалиция за България.

Постъпилите предложения на въпроса за референдума ще бъдат обсъдени утре по време на заседанието на правната комисия в парламента. Там депутатите трябва да решат каква да е формата на въпроса, с който Народното събрание да одобри провеждането на националното допитване.  

Репортер: Ина Гълъбова