Те отчитат, че в България има пропуски в изборното законодателство

Съветът на Европа е готов да изпрати наблюдатели за парламентарните избори у нас догодина.


Това обяви представителят на съвета – Борис Цилевич, който участва в международна конференция в София, посветена на европейските практики при провеждането на избори.


Форумът беше организиран от представители на БСП и ДПС.


В редица страни от Европа все още има сериозни пропуски при прилагането на изборното законодателство и България не прави изключение, отчитат от парламентарната асамблея на Съвета на Европа.


Според нейния представител – Борис Цилевич, провеждането на последните избори у нас буди тревоги, заради критичните забележки, които фигурират в доклад на организацията за сигурност и сътрудничество.


„Парламентарната асамблея на Съвета на Европа e особено заинтересована, защото България все още е на етапа на постмониторингов диалог, мониторинговата процедура все още не е приключила напълно и разбира се, провеждането на свободни и честни избори е сред основните задължения, свързани с членството в Европейския съюз”, заяви още Цилевич.


Междувременно, от БСП и ДПС предупредиха, че изборите най-вероятно ще бъдат отразени и при предстоящите оценки на еврокомисията за страната ни.


„ЕС не може да остане глух и сляп за тези пороци, които снемат демократичната легитимност на България като страна член на Съюза”, твърди Лютви Местан.


От своя страна Сергей Станишев заяви, че „няма закон срещу беззаконието... ако няма воля да се спазва законът, могат да се случат всякакви безобразия и те се случиха на последните президентски и местни избори. Защото цялото общество беше свидетел как депутати от управляваща партия разнасят едни чували с изборни бюлетини”, допълни още Станишев.


В заключение Цилевич заяви, че ние, българските граждани, на първо място имаме интерес от провеждането на свободни и честни избори. „Но ние не можем да дойдем непоканени – ако правителството реши да ни покани – ние ще се радваме да помогнем”, допълни той.


Повече информация по темата гледайте във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска