Нова система за подоходно семейно облагане е в процес на обсъждане...

Нова система за подоходно семейно облагане обсъждат съвместно министерствата на социалните грижи и на финансите. Мерките ще донесат облекчения на семействата с деца и могат да компенсират исканото повишаване на детските надбавки и обезщетенията за майчинство, коментира социалния министър Тотьо Младенов.

От Социалната комисия в парламента обаче коментираха, че не са информирани за разговори за въвеждане на нова система за семейно подоходно облагане.

„Това предложение не сме коментирали в парламентарната група на ГЕРБ. Няма го и в Закона за държавния бюджет”, поясни председателят на социалната комисия в НС - Светлана Ангелова.

Ако бъде въведено, то няма да е прецедент за България. Подоходно облагане беше въведено през 2007-ма година, но след 2008-ма година отпадна заради плоския данък.

„Данъчната преференция беше макар и не голяма, засягаше голям кръг от хора. Така че, десетки хиляди българи се възползваха от тази възможност”, поясни говорителят на НАП - Росен Бъчваров.

Как работеше системата - за едно дете, родителите му изваждаха по 420 лева от общата сума на парите, върху които дължат данък доходи. За две деца се приспадаха  840 лева, а за три и повече деца – 1260 лева.

„Данъчните облекчения при плоската десет процентна данъчна ставка са по-скоро изключения от целия данъчен модел. Така че законодателят сравнително скоро след това прецени, че подобно данъчно облекчение не би трябвало да съществува”, допълни говорителят на НАП.

По тази причина все още не е ясно как точно би работело новото семейно подоходно облагане в ситуацията с плосък данък.  

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Данаил Глишев