Ако идеята бъде приета, всяко домакинство трябва да подмени сегашните си топломери

Данните за употребената топлоенергия да се отчитат задължително всеки месец - тази идея предложиха от управляващото мнозинство.  Ако след внасянето й в парламента тя бъде приета, всяко домакинство ще трябва да подмени сегашните си топломери с такива с дистанционно отчитане. Топлинните счетоводители обаче не харесаха идеята.

И в момента тече кампания по подмяна на топломерите. Причината е, че повечето са сложени през 2002 г. и вече им изтече 10-годишният срок на годност. Според топлинните счетоводители обаче, повечето хора отново си купуват стандартни уреди, а не такива с радиоотчитане, които са по-скъпи.  Въпреки това управляващите имат нови идеи за това как да се отчита парното.

„Категорично месечно отчитане, като удобството е дистанционно, но не е задължително. Такива практики в други градове на страната доведоха до повишаването на доверието между потребителите и топлоцентралите, фирмите за дялово разпределение и най-вече по-ниски сметки”, заяви Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Тази позиция обаче не беше споделена от представителя на Асоциацията на топлинните счетоводители - Огнян Димитров, според когото помесечното отчитане няма да намали сметките на хората.

Освен това, по негови думи то е възможно само при един-единствен случай - ако в дадена сграда към една абонатна станция, всички живущи си сменят уредите с дистанционно отчитане, като това включва и водомерите за топла вода.

Според Диан Червенкондев тези, които не могат да си позволят нови топломери, ще получат възможността да ги наемат.

Целта на ежемесечното измерване не на последно място е и предотвратяването на кражбите на топлоенергия.

Обсъждането на идеята започва след дни.

Повече за доводите за новата идея гледайте във видеото.

Репортер: Марина Цекова