Допълнителни пари за здраве ще има, като свършат наличните, обеща премиерът

Допълнителни средства за здравеопазване у нас ще има, но когато общините похарчат 150-те милиона, предвидени за общинските болници. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на ново отделение в болница „Иван Рилски”. По думите му преди 10 години бюджетът за здраве е бил 1 млрд. лева и досега е нараснал до 3 млрд.

„Министър Атанасова и 20, и 200 да иска, все няма да й стигнат”, заяви премиерът Бойко Борисов.

От своя страна здравният министър Десислава Атанасова обясни, че се надява да има допълнителни 6 милиона лева за Фонда за лечение на деца. Дали ще бъдат отпуснати тези средства ще се реши между двете четения на бюджета в парламента, коментира още Атанасова.

В същото време болницата „Свети Иван Рилски” откри изцяло ремонтирано отделение по нуклеарна медицина. Там е най-модерният томограф у нас.

Новата гама камера позволява да се открият туморни образования в съвсем ранен стадий.

„Туморът може да бъде хванат тогава, когато би могъл да бъде повлиян най-много както с херургична интервенция, така и медикаментозно, а това повлиява много на бъдещето на пациента”, заяви д-р Йордан Палашев.
 
Пациентът ще прима два пъти по-малко изотопи по време на изследването, а резултатите ще са готови за по-кратко време.

С новата технология е предвидено да се изследват сърдечно-съдови заболявания, злокачествени образования, лимфоми, тумори на централната нервна система. Засега само част от изследванията се покриват от Здравната каса.