Лекарите смятат, че догодина НЗОК няма да има достатъчно пари да се разплаща с тях

Българският лекарски съюз очаква, че догодина НЗОК няма да има достатъчно пари да се разплаща с тях.

Лекари виждат вариант за допълнителни пари, ако държавата си спази поетите ангажименти. Те припомниха, че още преди 3 години правителството е обещало да удвои парите, които внася като осигуровка за децата. Това до момента не се е случило.      

„Нека засега да го наречем пропуск. Този пропуск може за държавата да е дребна сума, но за здравеопазването 300 милиона не е дребна сума и е пропуск поради елементарно неспазване на законите, които сами са приели”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Ако догодина пенсиите се увеличат, както беше заявено, държавата трябва да плаща и повече за здравните осигуровки на пенсионерите, твърдят от браншовия съюз.

Лекарите очакват, че парите за здраве няма да стигнат и заради прехвърлянето на дейности от министерството към Здравната каса, като например интензивното лечение, ваксинациите, ин витро процедурите. Въпреки че за това са предвидени 100 милиона лева допълнително, на практика дейностите щели да се оскъпят значително, ако ги плаща НЗОК, смятат от браншовата организация.
 
„Сумата в най-добрия случай ще се удвои. Касата не може да налага рестрикции, не може да ограничава лечението на хората, както досега се е случвало. Така че ако 40 милиона досега са били за интензивно лечение, то ще трябват поне 80”, заяви д-р Райчинов.

Репортер: Деница Суруджийска