Младите ще получават стипендии, докато се учат как да се явяват на интервю и да пишат автобиография

За да се намали нивото на безработицата у нас, от Министерството на труда и социалната политика подготвят промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Според тях, младите хора ще получават стипендии, докато се учат как да се явяват на интервю, да пишат автобиографията си и мотивационно писмо, както и как да представят в добра светлина.

От няколко месеца търсенето на работа се е превърнало в ежедневие за Иван. Основна трудност се оказва подготовката на мотивационното писмо и автобиографията:

„Това е нещо, което е изключително важно при подаването на документите за работа, на мен ми отне часове в интернет да се науча как да попълвам тези документи”, споделя той.

За хора с проблемите на Иван Бюрото по труда предлага обучения в рамките на няколко дни. Те насочват безработните при подготовката на автобиографиите и мотивационните им писма, също така ги съветват как да се представят успешно на интервюто за работа. До този момент обаче за участието в това обучение държавата осигуряваше само средствата за транспорт:

„Няма как човек да посещава курс, обучение и да живее от нищо”, на мнение е Иван.

За да увеличат броя на хората, които посещават такива мотивационни обучения, от социалното министерство планират отпускане на стипендия за безработните. Размерът все още не е уточнен, но се очаква да е около 8 лева дневно. По този начин от министерството се надяват да осигурят достъпа до мотивационните обучения на хората с по-ниски доходи.

Освен това, от министерството подготвят и  мерки, с които да насърчат младежката заетост. Една от тях е възможността да бъдат наемани на работа младежи, които са с основно или по-ниско образование и нямат квалификация.

От министерството ще осигурят средства на бизнеса за заплати, осигуровки, обезщетения, възнаграждение на наставниците на безработните, както и заплата за самите новонаети. Ще се субсидира и заетостта на младежите, които са без работа повече от година. Предложенията ще бъдат внесени скоро в Министерски съвет, а от социалното министерство се надяват в началото на следващата година те да станат факт.

Репортер: Марина Цекова