Даниела разчита само на инвалидната си пенсия от 164 лв. и детските надбавки от 35 лв.

От 10 години Даниела Стаменова е инвалид. Първо губи единия си крак, а тази година ампутират и другия. Тъй като не може да работи, Даниела разчита само на инвалидната си пенсия от 164 лева и детските надбавки от 35 лева.


„Преди три месеца ми спряха тока, в момента съм на ток от комшиите, дойде ЧЕЗ не можах да си платя, взе ми електромера и останах без ток”, разказва Даниела.


В търсене на изход Даниела кандидатства за помощи за отопление. Оказва се обаче, че тя и мъжът, с когото живее не могат да ги вземат, защото доходите им са с няколко стотинки повече от максималния праг за получаване на помощи.


„Казват ми, че надвишавам с 93 стотинки, даже не са приели молбата. Нямам дърва няма с какво да се отоплявам, печката сигурно ще ми харчи към 200 лева, аз няма с какво да ги платя. Не искам и да ви говоря, че се чувствам ужасно, когато сутрин синът ми излиза и ми казва „Мамо, колко парички имам днес за закуска”. Само това е единственото, което ми скапва целия ден”, обяснява отчаяно жената.


Именно  синът на Даниела, Кирил, подава документите за помощи, тъй като майка му не може да се придвижва.


От Агенцията за социално подпомагане обаче обясняват, че при тях наистина не е постъпвала молба и че щом има надвишаване на дохода, без значение с колко, помощ не може да бъде отпусната.


Даниела възмутено разказа, че миналата година семейството й е получило отказ заради надвишаване с една стотинка.


Въпреки това обаче 14-годишният Кирил е неотлъчно до майка си и отдавна се е примирил, че не може да има много неща, които неговите връстници притежават. Той е отличник в училище и изучава японски език.


Този месец Даниела ще се бори да купи учебници на сина си. Сподели и че много иска за Коледа да го зарадва с компютър.

 

Репортер: Михаела Карабельова