Това не означава подмяна на историята, допълни той

„Има необходимост от общ прочит на Балканската война. Това е теза и на редица учени”. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Изказването му беше провокирано от декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, в която се посочва, че оценката на Ахмед Доган за Балканската война е провокативна.

"Вие прибягвате до елементарния трик да замените израза „общ прочит” с „нов прочит” на историята, за да разгърнете тази анти ДПС истерия, на която сме свидетели", обърна се Местан към депутатите от ГЕРБ.

Като „железен” аргумент за необходимостта от общ прочит на Балканската война, Местан изтъкна начина, по който са представени събитията в учебниците по история на съседните страни.

"Тази необходимост се разполага в полето на българския национален интерес. Ако вникнете в съдържанието на уроците по история, и на Македония, и на Сърбия нито един български гражданин не може да остане неутрален и няма как да остане доволен от превратна интерпретация на историята", обясни Местан.

Относно декларацията на депутатите от ГЕРБ Лютви Местан заяви: „В ГЕРБ имате проблем с политическите си ресурси и на вас ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия”.

 

От ГЕРБ отбелязаха, че грубото и назидателно отричане на исторически факти има задкулисни мотиви. Управляващите допълниха, че ДПС използва тезата за Възродителен процес всеки път с наближаването на избори.

 
„Народните представители от ГЕРБ се обявяваме срещу подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни”, коментира заместник-председателят на парламентарната група на управляващите Цвета Караянчева. 
 
От „Атака” нарекоха ДПС „турска националистическа партия”. А десните в парламента упрекнаха ГЕРБ, че лесно са паднали в капана на Доган. 
 
Репортер: Ина Гълъбова