Утре (9 ноември), в деня на погребението му, е обявен ден на национален траур

Хиляди хора отдадоха в София последна почит към паметта на патриарх Максим.


От рано сутринта те започнаха да прииждат в храма „Света неделя”, за да се сбогуват с главата на Българската православна църква.


Заупокойна литургия отслужи пловдивският митрополит Николай, който временно оглави и Софийската епархия, след смъртта на Максим.


Поклонението пред патриарха е в деня, когато църквата почита Св. Архангел Михаил. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.


Опелото на патриарх Максим ще бъде утре в катедралния храм „Св. Александър Невски”.


На поклонението дойдоха както обикновени граждани, така и министри, политици и премиерът на РБългария Бойко Борисов.


„Максим е един много интересен човек. Може би, историята още ще изчисти около него знаковите неща, които са се случили в българската църква. Той мина през много катаклизми на църквата, удържа на всичко, направи го много дипломатично, много тихо, много уравновесено – все качества, които трябва да се отчетат някои ден и благодарение на неговата устойчивост българската църква отново е обединяващ фактор”, заяви министъра на културата Вежди Рашидов.


Премиерът Бойко Борисов също се изказа добре за починалия патриарх Максим с думите: „Можем да го запомним като изключително свят човек. Толкова пъти ни е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молил Господ вместо нас – всички ние да сме живи и здрави, действително той беше един стожер на църквата”.


По-рано днес (8 ноември) у нас пристигна и вселенският патриарх Вартоломей, за да се включи в траурните церемонии. При пристигането си той заяви, че има много добри спомени от покойния български патриарх.


„Днес пристигам много тъжен в България, защото загубих един  добър приятел. Тези 41 години на неговата патриаршия не бяха лесни, но Максим бе боец, изпълнен с търпение. Преди да почине, той успя да види българския народ свободен и част от Европейския съюз”, каза още Н. В. Вартоломей. Той изрази увереност, че митрополитите у нас отново ще изберат най-добрия партиарх за България.


Утре сутрин (9 ноември) започва опелото на патриарх Максим в катедралния храм „Александър Невски”. Очаква се отново да присъства много политици. Тук ще бъде и висшето духовенство, както и представители на 13 патриаршии.


Днес стана ясно, че въпреки първоначалната информация, утре тук все пак ще бъдат допускани и обикновени миряни, които днес не са успели да се сбогуват с патриарха.


След траурните церемонии тук, следобед българският патриарх ще бъде погребан в Троянския манастир, както той самият настоя в завещанието си.


Утре е и денят на национален траур.