Има ли опасност от сирийска бежанска вълна към страната ни разказва Ина Гълъбова

Преди дни Луиз Морено О’Кампо, бивш главен прокурор на Международния наказателен съд поиска НАТО да арестува сирийския президент Башар Ал Асад. Според О’Кампо щом е очевидно, че силите на главнокомандващия армията Асад са убили цивилни, то Алиансът може да издаде такава заповед.


И отгласът от събитията в Дамаск у нас. За бежанска вълна от Сирия към България още не може да се говори, обясняват от Държавната агенция за бежанците. Подобни извънредни обстоятелства могат да настъпят само ако за денонощие броят на бегълците, които преминават българската граница достигне 500 души.


Въпреки успокояващата новина, жителите на Харманли не приемат с възторг информацията, че при евентуална криза в града им може да бъде разположен временен палатков лагер, в който да бъдат настанени 1000 бежанци.


На ден по 40 души преминават българо-турската граница, твърдят от Агенцията по бежанците. Сред тях освен сирийци, има и хора от други националности, които бягат от конфликтни зони. Първа спирка за бежанците е Транзитния център за настаняване в Свиленградското село Построгор. Бежанци има още в новозагорското село Баня и в дома за настаняване в столичния квартал „Овча купел”. Държавата разширява местата в тези центрове, за да има възможност да приеме още хора в тях.


„Има 300 – 310 свободни места за Държавната агенция за бежанците”, обясни Александър Димитров – зам.-председател на Агенцията за бежанците.


При извънредни мерки територията на бившото военно поделение в Харманли също може да приема бежанци. Подобна новина е тест за жителите на града.


„Аз съм съгласен, но не знам за повечето хора от града дали са съгласни. Тук по принцип поделението не функционира от десет години”, заяви пред камерата на Нова Димитър Димитров от Харманли.  


„Базата е под всякаква критика. Трябват много средства да се изчисти всичко, да се направят комуникациите – вода, ток, канализация”, смята Михаил Лисков – кмет на община Харманли.


Областният управител на Хасково Ирена Узунова обаче е убедена, че срещу ремонт на част от сградите, бившето поделение ще може да поеме 1000 бежанци. Ремонтът трябва да бъде направен за 200 000 лева, които държавата дава.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Ина Гълъбова


Историите на сирийските бежанци може да гледате в неделя в Темата на Нова.