Най-много наши медици има в Германия, Франция, Англия и Ирландия

Всяка година между 500 и 600 лекари, медицински сестри и акушерки напускат страната и заминават да работят в чужбина. Данните са на Българския лекарски съюз.


На този фон тези, които се връщат, са единици. Възможно ли е обаче високото заплащане, което най-много примамва нашите медици да емигрират, да се окаже недостатъчно за тамошния стандарт? Оказва се, че миграция на лекари има не само от България.


„Лекарите от скандинавските страни и от Англия заминават на работа в Щатите, в Канада. На тяхно место идват лекари от Германия, от Франция. За да няма недостиг, тези страни предоставят все по-благоприятни условия за привличане на карди”, заяви д-р Димитър Ленков - главен секретар на Български лекарски съюз.


Най-много наши медици има в Германия и Франция. Търсят се в Англия и Ирландия. Макар и по-малко, има и такива, които заминават за Швейцария. Преди да започне научна работа в Бернския университет проф. Валентин Джонов работи като лекар в болница в Швейцария.


„Много малко хора в България знаят, че лекарите в Швейцария, въпреки че са платени за 42 часа и половина, те работят 55 и 56 часа и това не им се плаща. И при едно или две дежурства на седмица вече нещата отиват над 60 часа седмично”, изчисли проф. Валентин Джонов - завеждащ катедра в Бернския университет.


Основното, което привлича нашите медици в чужбина, е възнаграждението. По думите на Ленков „възнаграждението на един лекар, току-що завършил, специализиращ лекар е 2500 евро. За съжаление тук в България, в момента възнаграждението е 450 лева”.


Джонов пък изчислява, че между 20 и 30% от заплатата в чужбина отиват за данъци.


В много страни в Европа пък местното законодателство поставя ограничения на лекари от друга държава да откриват частна практика.


Повече информация - във видеото.


Репортер: София Стойчева