Възможно е и шефът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев да бъде освободен

Наказания, уволнения и законови промени последваха след скандала със застрояването на дюните в Несебър. Отива си шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, възможно е да го последва и директорът на РИОСВ-Бургас.

За пореден път премиерът Бойко Борисов върна вината за скандала в Несебър към 2007 г.:

„Този, който е подписал, че това не са дюни, а обикновена земя - той е първия виновен.”

Първият виновен обаче се оказа друг – с уволнение се сдоби шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев.

„Когато е прочел Несебър, е бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малко да ме информира за какво става въпрос”, коментира премиерът  Бойко Борисов.

Земите, заради които е отстранен от поста си обаче въобще не са под негов контрол, тъй като са изкарани от горския фонд още през 2007 г. Тогава Дачев не е бил шеф на ведомството.

Министър Найденов предложи три различни варианта на мотиви за това уволнение:

„В Изпълнителна агенция по горите са получавани сигнали за това, че тези земи дори в миналото са с променен статут и няма реакция на тези сигнали. След започването на строежа също е имало сигнал.”

Министърът на земеделието и храните също така отбеляза, че мотивите са оценка на дейността на Агенцията по горите и допълни, че освобождаването на Бисер Дачев идва след разговор с премиера.

Шефът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев обаче няма да бъде освободен така лесно. Въпреки че той е човекът, който е потвърдил, че спорните земи не са дюни, от него ще бъде поискано обяснение.  

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни решението по следния начин:

„Знаете колко благосклонен е съдът към уволнените работници, затова искаме така да направим нещата, че да не го върнат на работа. Иначе излиза – уволнявам го днес без причина, за да изглежда политически добре и след два месеца съдът да го върне.”

Засега никой няма да понесе отговорност за скандалната сделка. Земята беше продадена от държавата, а след това препродадена от частник за шест пъти по-голяма сума. След скандала обаче управляващите смятат да променят собствения си закон, който гласуваха през 2011 г. и който позволява продажбата на държавни имоти без търг.

Министър Найденов коментира, че законът е направен след решение на парламента и следователно не вижда смисъл защо министър трябва да носи отговорност за действащ закон.

Управляващите обещаха, че повече дюни няма да бъдат застроявани, въпреки че все още в кадастъра липсва къде точно са дюните по българското Черноморие. Самият процес по картиране трябваше да е приключил преди три години.

От своя страна министър Нона Караджова изрази несъгласие, че за тези три години не е свършена никаква работа. Тя подчерта, че за този период е предотвратено огромно застрояване по морето, а забавянето през 2007, 2008 и 2009 г. е наваксано.

По нейни думи обособяването и картирането на дюните щяло да стане до още една година, тъй като процесът бил дълъг и скъп.

 

И още законови промени след скандала - вече няма да може да се строи върху дюни и защитени територии не само в зона "А" по Черноморието, но и в зона "Б", независимо дали е публична държавна, общинска или частна собственост.

Такива промени в няколко закона обещаха управляващите след среща с екоорганизации в Министерския съвет. Ще бъде определена и дефиницията на понятието "дюни" и до година трябва да бъде изготвен списък с дюните и те да бъдат въведени в кадастралния план.

Управляващите обещаха с още промени в закона да бъдат прекратени и вече започналите процедури по промяна на предназначението на защитени територии и дюни.

Подробности по темата ще намерите във видеото.

 

Репортер: Марина Стоименова