След поредния скандал, заместникът на Найденов очаква всичко

Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова не вижда конфликт на интереси в това, че съпругът й е директор на Правната дирекция на Държавен фонд "Земеделие". По думите й не всяко познанство, не всяка семейна връзка означава конфликт на интереси… в случая основание за такова твърдение нямало.

 

„Аз бях проверена "от-до" от Комисията за конфликт на интереси. Решението е, че няма конфликт на интереси,” каза заместникът на Мирослав Найденов. „Този въпрос беше повдигнат още когато заех поста,” посочи Боянова, цитираната от БГНЕС. „Междувременно ми беше извършена нова проверка по сигнала, който нашумя вчера, защото в края му имаше точно такова обвинение,” допълни тя.

 

След като стана ясно, че подписът на Боянова фигурира под продажбата на дюните в Несебър, в сряда името й беше свързано с нов скандал. Оказа се, че Главният инспекторат към Министерския съвет я проверява за нарушения. Повод за проверката е сигнал, подаден Маргарита Астраджиева, бивш зам.-председател на Комисията за оценка на местното развитие, свързана с разпределяне на европари. Комисията одобрява стратегии на български бизнесмени за европейско финансиране на стойност милиони левове.

 

Съмненията за конфликт на интереси в случая с поста на съпруга й се определят от ролята на Държавен фонд "Земеделие", който изплаща над милиард лева на българските фермери под формата на директни плащания, субсидии и финансови помощи. Заедно с Разплащателната агенция, фондът отговаря и за изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони, чийто бюджет възлиза на 3 млрд. евро за периода 2007-2013 г.

 

Недоволна от уволненията, които се задават след „Дюнигейт” – това на директора на Агенцията по горите Бисер Дачев и на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев – опозицията настоява политическата отговорност да бъде поета и от представители на изпълнителната власт на по-високо ниво. Това не е и първият скандал, в който е забъркано името на Боянова. Преди година и половина тя беше обвинена, че неправомерно е променила статута на 300 декара земеделска земя за построяването на фотоволтаици.

 

В сряда Светлана Боянова заяви, че и двете проверки не са установили конфликт на интереси при нея. Имало само препоръки, свързани с административни пропуски и нарушения, които вече са изпълнени. Попитана дали смята, че може да й бъде поискана оставката, Боянова коментира, „че очаква всичко и нищо не изключва”.