Сергей Станишев призова финансовото министерство да отпусне следколедни надбавки на пенсионерите

"Финансовото министерство да отпусне следколедни надбавки на пенсионерите". За това призова в студиото на "Здравей, България" лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Кой е прав и кой не в размяната на мнения между финансовия министър Симеон Дянков и Европейската комисия - мнението и на икономисти.

 

„От една страна ЕК беше права да каже, че така или иначе възстановените пари по европейски програми нямаше как да бъдат пренасочени към пенсии, от друга страна и финансовия министър беше прав, че ако не дойдат навреме тези пари, дефицитът щеше да е много по-голям към декември”, коментира Лъчезар Богданов.

 

Защо и двете мнения са верни, според експертите? Парите, които чакахме от Европейската комисия през декември, и заради които финансовият министър обясни, че не може да има коледни надбавки, са за точно определени цели – например - инфраструктурни проекти.

 

„В този смисъл, парите за магистрали не могат да бъдат дадени за пенсии. Ппарите, които финансират европроекти в България, нямат пряка връзка с парите за местни политики, една, от които са социалните политики и пенсиите”, каза още Богданов.

 

Проектите, за които получаваме пари обаче първо се изпълняват, а след това се финансират от европейския съюз , тоест разходите първо се покриват с пари от държавния бюджет, а след като бъдат аргументирани - Европейската комисия ни ги възстановява.

 

От друга страна - бюджетът в България се прави на касова основа. Тоест независимо, че се очакват, ако парите ги няма в касата в края на годината – значи няма приход.

 

„В този смисъл, когато са разплатени авансово средства от републиканския бюджет, но още не са дошли пари от ЕК, това означава по-голям дефицит, съответно означава по-нисък фискален резерв”, коментира Богданов.

 

Решението, според икономисти, бюджетът да се формира на начислена основа. Тоест  независимо дали договорени вече пари влязат касата до края на годината или не - това да не влияе на дефицита и фискалния резерв.

 

„Има много по-сериозен дебат и той е принципно дали трябва да се дават добавки или не. Дали по принцип издържа като цяло бюджета в дългосрочен план да се вдигат пенсиите или не издържа. Според мен тази тема отклонява от този дебат”, допълни икономистът.

 

Изказванията на Дянков, че пари за пенсионерите няма заради забавени европейски плащания, провокираха обвинения, че това са просто оправдания.

 

„Нека сега, след като комисията е превела парите - 800 милиона, Дянков да даде следколедни бонуси”, призова Станишев.

 

Според опозицията, а и според някои експерти - голямата грешка на правителството и в този, и в много други случаи, е необмисленото говорене и честата смяна на позициите.