Повод за проверката на екоинспекторите стана нов протест на природозащитници

След Министерството на регионалното развитие и благоустройството и екоминистерството започна извънредна проверка на строежа в Иракли. Поводът е масовият протест, който снощи събра около 2 000 души пред сградата на Народното събрание.
 
След като строителните инспектори посетиха бъдещия ваканционен комплекс, стана ясно, че при 31 разрешени, досега са построени 39 къщи. Освен това липсва договор за строителните отпадъци.

В понеделник преди протеста министърът на околната среда и водите Нона Караджова го определи като излишен - защото началото на строителството било „черно на бяло” законно. Днес в телефонен разговор строителният министър Лиляна Павлова не отрече факта, че без реакцията на тези около 2 000 души, е щял да продължи един, както го определи тя  - "незаконен строеж".

Инвеститорът има седем дни, за да обжалва констативния акт на строителните инспектори. А от днес вече чакаме и заключенията на екоинспекторите. Дотук е ясно, че и за тях къщите в повече са основание за спиране на строежа. Инвеститорът е длъжен да уведоми за всяка промяна.

Одобрението на екоинспекцията поставя 60 условия пред строителя. Днес ще се проверява колко от тях са нарушени и според степента на нарушението ще се прецени дали за възобновяване на строежа ще се наложи нова оценка на въздействието върху околната среда, която може да отнеме и месеци, и години.

Тепърва се очаква официалната преценка колко грубо нарушение е надграждането с близо една четвърт на позволения брой къщи, както и позицията на инвеститора. От гледна точка на строителното законодателство, той ще може да възобнови строежа, но ако събори къщите, за които няма разрешение.


Репортер: Рада Богданова