Тази зима той ще е по-тежък и ще ни държи по-дълго на легло

До края на месеца страната ще бъде обхваната от грипна епидемия, прогнозират специалистите. Тази зима грипът ще е по-тежък и ще ни държи по-дълго на легло.

 

Болниците имат готовност, при нужда, да приемат пациенти с усложнения. Като цяло обаче при бързи мерки заболяването ще протече за няколко дни.

 

Все още пред лекарските кабинети чакащите с диагноза „грип” са малко. До 2-3 седмици обаче специалистите очакват техният брой рязко да се увеличи. Грипната вълна бавно идва от Северозападна Европа и до края на месеца ще повали хиляди българи, предупреждават епидемиолозите.

 

„По-скоро има увеличение на броя на хората с различни вируси – хреми, синузити, кашлица, но това все още не е същинския грип.

 

"Грипът е едно сериозно заболяване, което започва с рязко начало – висока температура, болки по ставите и мускулите, хрема, гърлобол. Започва рязко, изведнъж”, каза общопрактикуващият лекар д-р Мила Дукова.

 

Усетите ли тези симптоми накуп – не се колебайте първо да потърсите личния си лекар. Още след първите признаци грипът ни поваля на легло и ни държи поне няколко дни.

 

„В масовите случаи грипът минава от само себе си в рамките на 4-5 дни до една седмица и това е действителност огромният процент на разболелите се от грип. При малките и възрастните има по-голям риск от усложнения”, коментира проф. Мира Кожухарова,  национален консултант по епидемиология.

 

„От 3 до 5 души симптомите отшумяват при правилна терапия, но е важно да има контролен преглед, за да не се допуснат усложнения. Обикновено се назначава противовирусен препарат, антибиотикът лекува усложненията след 2-3-я ден”, допълни още д-р Дукова.

 

Ако неразположението продължи повече от седмица – най-вероятно грипът е довел до усложнения. Най-внимателни трябва да бъдат децата до годинка и възрастните над 65. Болниците вече имат готовност за бърза реакция при по-тежки случаи.

 

„Трябва да е ясно къде ще се разкриват допълнителни легла, ако има нужда от тях, какъв резерв от лекарства трябва да се поддържа и при заболяемост на персонала как да се намерят допълнителни хора, за да не прекъсва процесът”, уточни д-р Ангел Кунчев,  главен държавен здравен инспектор.

 

Репортер: Георги Георгиев