Четвърти ден Стефан Чолаков стои в колата си на Капитан Андреево и стачкува срещу митничарите

Софиянец обяви гладна стачка на граничен пункт „Капитан Андреево” заради действията на митническите служители там. Мъжът недоволства от начина им на работа. Човекът негодува, че са му отнели ядки, които твърди, че не е изнасял от страната. Според митничарите обаче те са внесени контрабандно от Турция.


Четвърти ден Стефан Чолаков стои в автомобила си на пункта Капитан Андреево и стачкува. Историята започва на 22 декември, когато тръгнал за Турция с 310 орехови ядки в колата си. На излизане минал без проблеми с българските власти, но турските го върнали, защото нямал пълномощно за автомобила, с който пътувал. На връщане в България той се подразнил, че дълго време не го обслужват и подал сигнал по телефона срещу работата на митничарите.


„Пресрещна ни началникът на смяната. Каза: „Подали сте сигнал, ще ни уволнят всичките. Накараха ме да напиша обяснение, с което да оневиня митничарите. Трябвало да задържат орехите”, обясни Стефан Чолаков.


Днес Стефан получи акт за митническо нарушение. То е за контрабанда на стоки, въпреки че според Стефан орехите не са излизали от България.


„За да бъде една стока връщана, тя трябва да бъде изнесена от страната, като подлежи на митнически формалности. Трябва да бъде декларирана за износ, последно трябва да представи документи, че стоката е връщана, тъй като няма документ, че стоката е оформена, изнесена, отишла и митнически оформена и върната”, обясни от своя страна началникът на митница Свиленград Тодор Караиванов.


Стефан смята да продължи гладната си стачка, докато проблемът не бъде решен. Самият той преди години е лежал в затвора за банков обир. Междувременно вече е глобен от полицията за неподчинение и за това, че пътува с чужда кола.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Димитър Иванов