Оставката му ще бъде разгледана на Министерския съвет в сряда

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев да бъде освободен от длъжност – това ще поиска министър–председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

 

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет. Именно това стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

 

Наредбите са свързани с регулиране цените на тока и природния газ. Нужните промени се налагат заради европейските правила за вътрешен енергиен пазар, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

За последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до ДКЕВР, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите. От ведомството са предупредили и за заплахата защото страната от наказателна процедура от ЕК. 

 

Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си, Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов, допълват от пресслужбата на кабинета.

 

Преди дни Ангел Семерджиев отхвърли вината на енергийния регулатор. „Ако Брюксел наложи глоби на България, вината за това няма да е на ДКЕВР”, заяви тогава той.

 

Аргументът на Ангел Семерджиев - наредбите не само не са забавени, но нещо повече - ще бъдат готови предсрочно, до няколко седмици. Защото срокът, който законът дава, изтича чак през юли.


От министерството обаче обясниха, че Европа ги притискала, от своя страна – те притискали регулатора вече половин година.


Репортер: Яна Николова