Оставки подадоха просветният министър Сергей Игнатов и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Премиерът Бойко Борисов освободи от поста образователния министър Сергей Игнатов. Без работа ще остане и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.


Още на обед беше ясно, че промени в кабинета ще има до края на деня. Каза го самият премиер Бойко Борисов, без да уточнява имена, след като по-рано днес стана ясно,че по негово желание министър Игнатов не е присъствал на поредната среща с учени, които отново разговаряха за конкурсите във Фонд „Научни изследвания”, за които стана ясно, че има злоупотреби. Припомням ви, от няколко месеца учени протестират и искат оставката на министъра, заради непрозрачни, според тях, процедури във Фонда.


Шефът на Фонда Христо Петров е подал оставка пред просветния министър Сергей Игнатов още през уикенда. Самият Игнатов нееднократно обясняваше, че нарушения при конкурсите за раздаване на милиони не е имало и че текат проверки. Какви нарушения точно са били извършени във Фонда така и не стана ясно. Повече информация ще бъде дадена след седмица, обясни за Нова телевизия Симеон Дянков.


За разлика от образователния министър, оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев изненада всички. Проблемът започна още миналата седмица, след като стана ясно, че Европа може да наложи глоби на страната ни заради забавени процедури, свързани с европейските изисквания за уеднаквяване на правилата за вътрешния енергиен пазар. Още тогава министър Добрев обвини регулатора, но Семерджиев отхвърли критиките, даже напротив – заяви, че всичко се изпълнява в срок. Въпреки това обаче, днес оставката му е факт. А Семерджиев не пожела да коментира развитието.


Доста рокади имаше в кабинета „Борисов” за по-малко от четири години. Общият брой на министрите, които минаха през този кабинет е 25.


Само в здравното министерство начело заставаха общо четирима. Преди четири години там поста зае Божидар Нанев, който беше уволнен и сменен от Анна - Мария Борисова. Тя също не се задържа дълго и на нейно място дойде Стефан Константинов. Преди малко по-малко от година и неговата оставка беше поискана и постът зае Десислава Атанасова.


Заедно със Стефан Константинов тогава от министерския съвет си отиде и икономическия министър Трайчо Трайков - на негово място седна заместникът му Делян Добрев. Първият сменен министър беше Румяна Желева. След като се кандидатира за еврокомисар, на нейно място дойде тогавашният министър на отбраната - Николай Младенов, който пък беше сменен от Аню Ангелов.


Рокади имаше и в транспортното министерство, където поста си на министър изгуби Александър Цветков и беше заменен от Ивайло Московски.


Преди една година пък Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се преместиха в отсрещната сграда като президент и вицепрезидент, а на техните места като регионален и правосъден министър застанаха Лиляна Павлова и Диана Ковачева.


На позицията, която днес освободи Сергей Игнатов, преди него стоеше Йорданка Фандъкова, но за малко. След това, знаете, тя стана кмет на София.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортери: Мария Димитрова и Яна Николова