До края на деня ЦИК ще обяви окончателните данни от вота

Избирателна активност от над 20% е отчела Централната избирателна комисия, която до края на деня ще обяви окончателните резултати от референдума за развитието на ядрената енергетика у нас.

„Това означава, че предложението за провеждане на референдума се връща обратно в Народното събрание”, обяви пред Българското национално радио заместник-председателят на ЦИК Румяна Сидерова.

Според изнесените до момента междинни резултати от преброяването на бюлетините 60,60% от българите са гласували с „да” на първото всенародно допитване в демократичната история на България, което засегна въпроса дали българската ядрена енергетика да се развива чрез изграждане на нова ядрена централа. Отхвърлилите предложението са 37,96% от упражнилите правото си на глас.

Най-много позитивни отговори са отчетени в област Плевен, а също в Търговище, Разград, Смолян и Кърджали. В столицата имаше по-голям дял на отрицателния вот.

Гласуването премина при доста по-ниска избирателна активност в сравнение с последните парламентарни избори, а това беше условие за валидността и обвързващия характер на резултата от референдума. Това, че са гласували повече от 20% от имащите право на глас обаче ще задължи депутатите да разгледат отново „ядрения” въпрос.