Повод за изказването стана осъждането на опита за покушение срещу Доган от страна на парламента

Парламентът осъди опита за покушение срещу дългогодишния лидер на ДПС Ахмед Доган. Почти две седмици след инцидента по време на партийния форум на партията, депутатите приеха декларация и изразиха безпокойството си от този акт. Това обаче доведе до пореден скандал.

С декларацията от ДПС призовават всички политически сили и граждани да се разграничат от покушението срещу Ахмед Доган и поискаха компетентните органи да разследват ефективно случая.

„Искаме 41-вият парламент още веднъж да изрази дълбокото си убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои по-високо от политическите ни различия и политическите ни пристрастия”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

От парламентарната трибуна ДПС призова да не се героизира извършителят на нападението Октай Енимехмедов и предупреди да се спре с езика на омразата.

„Изразяваме позицията, че приемането на обща декларация е лакмус и за парламентарната зрялост, и за демокрацията въобще”, допълни Местан.

След като преди седмица парламентът не успя да постигне обща позиция по случая, сега депутатите приеха декларацията. От „Атака” обаче сметнаха, че така случаят се преекспонира и зад подкрепата на ГЕРБ видяха задкулисни игри.

„Отношението на ГЕРБ към тази декларация, тази охота, потвърждава моята теза, че в следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще бъдат комбинация. Това е жест от страна на ГЕРБ към ДПС към една случка, по която още работят следствените органи”, категоричен бе лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Според Атака докато компетентните органи не се произнесат окончателно по случая подобна декларация дори е противозаконна.