Изказването му идва след като Мирослав Найденов съобщи, че имоти са продавани за стотинки

Апетитни земи край морето са продавани за жълти стотинки. За това алармира земеделският министър Мирослав Найденов в предаването „Здравей, България”.  

Той показа справки за цените, по които са правени сделки по време на тройната коалиция. В отговор, от БСП поискаха разчети и за цените, по които са продавани крайморски терени и по време на сегашната власт.

От предоставените от областните управители справки става ясно, че за жълти стотинки са раздадени 143 имота край морския бряг на територия около 2 хиляди декара.

„Аз даже още не мога да повярвам – 2.03 лева на кв.м. – Варна, Аврен...”, коментира министърът на земеделието по време на гостуването си в сутрешния блок на Нова ТВ.

До 2008 г. всички сделки минавали през областните управители. Затова земеделският министър заподозря, че апетитните терени са попаднали в ръцете на хора, близки до властта.

Според Петър Курумбашев от „Коалиция за България” обаче, областните управители имат само  формално участие и то при финализирането на сделките. Той допълни, че ГЕРБ имат проблем с едно правителството и само „вадят някакви неща от кашони”.

„Хубаво е земеделският министър да изпрати цялата информация за сделки по морето, между другото е хубаво да се сеща не само за неща, които са се случили преди 5 години, а които са се случили и преди 5 дни”, коментира още Курумбашев.

Засега Найденов отказа да съобщи кои фирми са се облагодетелствали от евтините имоти.

Той ще изпрати списъка с фирмите, които са купували земите, до парламентарната комисия, която разследва строежите край морето.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Георги Георгиев