От EVN излязоха с алтернатива за запазване на цените на тока

След ЧЕЗ и EVN прогнозира, че от лятото цената на тока може да се покачи. Причината според тях е, че изкупната цена на зелената енергия била твърде висока.

От EVN предложиха алтернатива - да не се променят сметките ни, но в замяна да бъде създаден специален фонд,  който да компенсира частните дружества и Националната електрическа компания. От компанията обаче не се обвързват с прогноза за това дали и с колко ще поискат да поскъпне тока през лятото.

„Ние трябва да имаме ясни насоки и рамката, в които можем да формираме изискванията си. Чак след това можем да коментираме какво е необходимо като адаптиране на цените”, обясни Йорг Золфелнер - мениджър на дружеството.

От EVN предлагат и своя идея за компенсиране на загубите, както на Националната електрическа компания, така и собствените си, така че за домакинствата в страната скок на цените да няма.

„Ние трябва да потърсим решение заради необходимостта да покрием допълнителните си разходи за зелената енергия, защото това е очевидно. Съществуват допълнителни разходи”, категоричен е Йорг Золфелнер.

Според електроразпределителната компания разпоредбите в Закона за възобновяемите енергийни източници трябва да бъдат променени.

„Там е категорично - всички разходи, свързани с преференциалните цени трябва да бъдат покривани от крайните клиенти. Ние смятаме, че в  момента,  ако гледаме всички разходи, това е много голяма сума. Много е важно да потърсим и други възможности”, на мнение е Йорг Золфелнер.

Създаването на специален фонд би осигурил поносими цени за крайните клиенти у нас.

Директива от 2009 г. на Европейския съюз предвижда половината от приходите от продажбата на т.н. права за емисии на въглероден двуокис, например, да бъдат използвани за зелени проекти.

Предложението на електроразпределителното дружество е средствата да отиват във фонда.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Данаил Глишев