Заради многобройните участници на вота бюлетината ще бъде неимоверно дълга – над метър

Вече е ясно коя партия под кой номер ще фигурира в бюлетината за предстоящите избори. Подредбата беше определена чрез жребий в Централната избирателна комисия и мина под знака на шегата, че 45 партии стигат. 


Толкова е и броят на политическите формации и коалициите, които ще участват на предстоящите парламентарни избори на 12 май. По ирония на съдбата номер 45 се падна на Съюза на комунистите в България. 


Заради многобройните участници на вота бюлетината ще бъде неимоверно дълга – над метър, и ще бъде представена утре, 10 април. 


От 45-те партии обаче ще отпаднат 5, които решиха да се откажат от изборната надпревара. 


Ето и номерата, с които партиите фаворити според социолозите ще се явят на изборите:


ГЕРБ ще участва с номер 15, „Коалиция за България” ще бъде под 5 номер в бюлетината, ДПС под номер 40, а „България на гражданите” – 33. „Атака” се явява с номер 14, РЗС – под номер 17, ДСБ и Български демократичен форум – 27, а на СДС и неговата коалиция се падна номер 10.


Най-желаният номер 1 се падна на формацията на бившия военен министър Николай Цонев - „Нова алтернатива”. Всички политически формации демонстрираха задоволство от своя късмет, но в същото време казаха, че не търсят особена символика.


Една важна информация за хората с увреждания. На 11 април изтича срокът, в който те могат да заявят подвижна урна, ако искат да гласуват. За целта трябва да подадат писмено заявление по образец до кмета на своята община, район или кметство. Документът може да бъде изтеглен от сайта на ЦИК и задължително трябва да е придружен с удостоверение от ТЕЛК. А официално предизборната кампания започва на 12 април. 


Реакцията на политическите формации гледайте във видеото.