Скандалът създал “грапавини в комуникацията между определени структури”, призна Марин Райков

Заместник-председателят на ДАНС Димитър Йорданов подава оставка пред служебния премиер Марин Райков заради казуса с „достойните прокурори”.

 

„Един от скандалите по повод изтекли документи, а именно документите, разпространени с писмо на т.нар. „достойни прокурори”, създаде грапавини в комуникацията между определени структури”, отбеляза Райков. По думите му това наложило неговата намеса и общо решение след консултации със замесените институции.

 

Скандалът беше свързан с имейл до медиите, в който бяха прикачени документи, за които авторите твърдяха, че показват „истината за случая в Костинброд”. Става дума за акцията на прокуратурата и ДАНС, при която бяха открити 350 хил. незаконни бюлетини в деня за размисъл преди вота на 12 май. Анонимните представители на държавното обвинение твърдят, че събитията представляват компромат. Припомняме, че печатницата е собственост на общински съветник от ГЕРБ.

 

Райков каза днес, че председателят на ДАНС Константин Казаков му е докладвал няколко пъти, устно и писмено, становището си по случая. „Не приех неговите доклади дотолкова, доколкото не бяха изцяло в съответствие със становището на прокуратурата”, заяви премиерът. По думите му Казаков споделил, че държавната агенция не е в състояние да отхвърли възможността документите да са изтекли от там.

 

На разговор с Райков заместникът на Казаков приел да поеме „цялата морална отговорност” за случая. „Той подаде оставка и аз ще я приема”, каза министър-председателят и отбеляза, че с оттеглянето на Димитър Йорданов се е съгласил и главният прокурор Сотир Цацаров.

 

„Според мен това е окончателната развръзка на този неприятен казус”, заключи ръководителят на служебното правителство.