Несигурността на нашите и световните пазари не са имали съществено влияние върху страната ни

България получи добра оценка от ръководителя на мисията на Международния валутен фонд у нас Мишел Шенън. Експертите от Фонда бяха в страната ни в последната седмица, като проведоха серия от срещи с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници” и Българската народна банка.


В доклада си след разговорите, Шенън обяви, че въпреки нестабилната политическа ситуация, постигнатата с много усилия макроикономическа и финансова стабилност, която е помогнала на България да се изолира от най-тежките ефекти на глобалната криза, е запазена. Според ръководителя на мисията на Фонда у нас, несигурността на домашната сцена и турболенцията на световните пазари през последните седмици не са имали съществено влияние върху страната ни.


„България продължава да е сред стабилните икономически източноевропейски държави”, пише Мишел Шенън.


В същото време обаче тя отбелязва в доклада си, че през тази година се очаква съвсем леко подобрение по отношение на икономическия растеж, а нивото на безработицата продължава да е недопустимо високо.


Шенън посочва, че скорошният скок в износа и повишено усвояване на пари от европейските фондове са дали нужния стабилен гръб на българската икономика. В резултат инфлацията е паднала и очакванията са да остане на ниски нива.


Според експерта рисковете в дългосрочен план са несигурността в Еврозоната и продължаващата политическа нестабилност.


Шенън пише още: „Намеренията на новото правителство да работи за запазване на макроикономическата стабилност и защита най-уязвимите се приветстват от Международния валутен фонд”.


Представеният от българските власти план за икономическо развитие дава надежди, че поставената цел за ниво на бюджетен дефицит за 2013-а година е постижима.


От Международния валутен фонд отбелязват още, че предприемането на обявените мерки за премахване на административните бариери за бизнеса, за увеличаването на ефективността в енергийния сектор и други основни сектори като здравеопазването, както и за засилването на борбата с корупцията и връщането на доверието в съдебната система, е от ключово значение за икономическия растеж и покачването на заетостта.

 

Организацията предупреждава, че евентуално спиране на пенсионната реформа може да влоши стабилността на пенсионната система, освен ако не бъде компенсирано с редукция в разходите за пенсии.


Повече по темата гледайте във видеото.